„Nagy Imre bűvészmutatványt ad elő.”

http://ellenforradalmar.blogspot.hu/2017/01/nagy-imre-buveszmutatvanyt-ad-elo.html
Ebben a bejegyzésben néhány részletet közlünk Pallavicini-Andrássy Borbála grófnőnek a vörös forradalmi rendszer alatt írt naplójából.
  
 - Téeszesítés

(1953 november 10.) [...] „tanúi vagyunk egy szörnyű tragédiának: az egész magyar parasztság likvidálásának. 

Ők az ország fundamentuma, ők a nemzet élő gyökerei. 

Belőlük nőtt ki és fejlődött a munkás-, az iparos-, a polgári osztály, az intellektuel. És most hontalanná, földönfutókká lesznek. Föld nélküli földművesből mi lehet? Proletár? Huligán? Szegénylegény?”

[...] „Az arisztokrácia - nemcsak a címeres értendő -, ha földönfutó lett is, műveltségét magával viszi; akármilyen körülmények közé kerül, neveltségétől megfosztani nem lehet. Lelki és észbeli értékeit még a börtön mélyén is érvényesíteni tudja. De mi a paraszt önérzet és tekintélyt adó foglalkozás nélkül? Talajától megfosztva teljesen elveszti létjogosultságának éltető értelmét. Már a harmadik öreg gazdaember akasztotta fel magát itt, a közeli szomszédságban. A fiatalja pedig ivásra adja magát, útonálló betyáréletbe kezd, míg le nem csukják.”
 

(1956. március 28.) „Rajkról és társairól kisült, hogy teljesen ártatlanok voltak. No de ilyet!!!”

- Nagy Imre
 
(1956. július 5.) Micsoda színház játszódik itt le? Hát nem lesz senki felelős, akitől számon lehet kérni azt a sok tönkretett életet, azt a sok szenvedést, gyászt, szégyent? Hát csak úgy, operettszerűen, átjátsszák a hatalmat, büntetlenül felreáll az egyik [Rákosi], míg a másik [Nagy Imre] a megváltó szerepében lép föl? Így egyszerűen, egy politikai húzással át lehet ruházni a politikai hatalmat, felelősségre vonás nélkül félreállni? Csak úgy... félreállni és tovább élni?


Itt valami nagy becsapás van. Ez nem egy parlamentáris ország, itt nem lehet megbukni és egy új kormányt kinevezni. Itt már régen diktatúra van, azaz önjelölt-önválasztott önkényuralom. Vér nélkül itt nem lehet változás. Forradalom nélkül új kormány nem jöhet. Vérnek kellett volna folynia, hogy igaz legyen, hogy Rákosi megbukott, és hogy egy polgári kormány helyreállítja a jogbiztonságot, magántulajdont, a szó és gondolat szabadságát. 

Ez népbolondítás. Látták, hogy gazdasági csőd szélén állnak, látták, hogy egyre nő az elkeseredés. Meg kellett játszani a dolgot. Kiosztották a szerepeket. Önkritikát gyakorolnak. Rákosi nyugdíjba vonul, Nagy Imre bűvészmutatványt ad elő. A kalapban zörgő bilincsek virággá változnak. Varázslat! De ki ez a Nagy Imre?” [A válasszal kapcsolatban ITT egy bejegyzésünk]

Megjegyzések

  1. Hiánypótló bejegyzés.

    Nagy Imrét mint "nemzeti hőst" sürgősen el kell felejteni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése