Házasság - szűzek előnyben

http://ellenforradalmar.blogspot.hu/2017/01/hazassag-szuzek-elonyben.html
Ha Isten teremtette a szexet, akkor miért tiltja? - teszi fel a kérdést sok fiatal. Persze Isten nem azt tiltja, hogy az egyik legnépszerűbb ajándékát élvezzük, hanem azt, hogy elpocsékoljuk.


Az egyház nem ellensége a szexualitásnak, olyannyira nem, hogy a férfi és nő szövetségét szentségnek tekinti. VIII. Henrik korában Róma egy egész országot is kész volt elveszíteni, de nem volt hajlandó felbontani a király házasságát. Ennyire fontos szentség.

Isten első szavai közt volt az ember (férfi és nő) teremtése utáni pillanatokban, hogy "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá." (Ter 1.28) Ezek után nehéz azt mondani, hogy ellensége lett volna a szeretkezésnek. 


Szent Pál a korintusiaknak is ezt üzente:
"Az asszony nem maga rendelkezik testével, hanem a férje, miként a férfi sem maga rendelkezik testével, hanem a felesége. Ne tartózkodjatok egymástól, legföljebb közös megegyezéssel egy időre, hogy azt imádsággal töltsétek. Azután térjetek vissza egymáshoz" (1Kor 7.4-5)

A Biblia szerint a szex nem bűn, sőt kifejezetten jó dolog. Csak házasságon belül. Ami szent dolog a házasságban, az szentségtörés a házasságon kívül, és ezért bűn lefokozni és szórakozássá silányítani ezt az isteni ajánékot. Bűn eldobni a szüzességet akkor amikor még nem jött el az ideje. 
 
A szüzességet a legtöbben tévesen csak a nőkre és nekik is kifejezetten csak a testükre értik - nevezetesen a szűzhártya sértetlenségére. Valójában a szüzesség nem csak testi hanem lelki és mentális állapot is. Mind a férfi mind a nő számáa fontos a szüzesség megőrzése a házasságig, de a nők számára az idő előtti elvesztése súlyosabb mentális sérülést okoz. Egy korábbi bejegyzésben a pornó forradalma kapcsán arról írtam, hogy a testünk hormonálisan is a hűségre lett "optimalizálva" (ez ITT olvasható). A szüzesség értéke is részben erre vezethető vissza.
  
Minden lánynak testben és lélekben is nagy szüksége van arra, hogy elegendő ideig éljen szüzességben. Ez alatt érik ugyanis nővé és készül fel a házaséletre. Ezt a fejlődést töri meg a házasság előtti szex. A fokozatos megnyílás egyetlen társ iránti hűségben történhet intim és valóban értékes módon. A szexualitás valódi mélysége megköveteli azt az önfegyelmet, ami a nászéjszakáig nem engedi szétszórni a tisztaságban rejlő erőt.  

A szüzesség tesz alkalmassá a házasságra. 

Ez azt jelenti, ha tetszik nekünk valaki, aki már nem szűz akkor felejtsük el? Ha valaki a házasság előtt nem szűz akkor kevesebbet ér?

Pontosan. Kegyetlenül hangzik az igazság: "sérült árut" igényes ember nem vehet. A házassághoz nem elég ha tetszik valaki. Szilárd alapok kellenek, amik egy életen át kitartanak. Ebben nem szabad olyan kockázatot vállalni, ami előre látható, mert nem csak a hátralevő földi élet, hanem az örök élet is rámehet erre a hibára. Pár percért nem éri meg az egész életet odadobni. Talán azt fogja mondani neked a felkínálkozó partner, hogy "egyszer élünk", de pontosan ezért kell szűznek maradni a házasságig.

A tisztaság erő.


Megjegyzések

 1. Sérült "áru"? "Vehet"? Ez aztán a keresztényi szemlélet! Nem véletlen menekül annyi ember az úgynevezett vallásosságtól! Nagyon úgy néz ki, hogy a vaskalapos katolikusoknak már az agyára ment a szex. Másról sem tudnak beszélni. Mintha ez lenne az egyetlen fontos dolog a világon.
  Ha ez a katolicizmus, akkor én nem kérek belőle. Ó, szent sötétség!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintünk fontos dolog, ami meghatározza a társadalmat és az egyének életét is. Egyáltalán nem közömbös téma. Ha valamiről sokat beszélünk azzal nem azt állítjuk, hogy az az egyetlen fontos dolog a világon, mi nem is gondoljuk így.

   Kiragad két szót, és ezzel alátámasztja a katolicizmussal szemben már eleve meglévő előítéletét. Ez egydimenziós gondolkodásmódra utal amiből pedig mi nem kérünk.

   Törlés
  2. Márpedig pont ez az a csúnya katolicizmus ami elől menekülsz barátom. :) (Nekünk tetszik)

   Innen is elmenekülhetnél, ha ennyire nem tetszik amit itt látsz.

   Törlés
  3. A "sérült áru" nyilvánvalóan arra utal, hogy a házasság is választás, döntés kérdése, amiben igényességre is szükség van. Lehet rajta nyünyögni, meg lehet értelmezni is a szöveget.

   Törlés
  4. Erős kifejezés, de remélhetőleg meg is hökkenti az olvasókat és elgondolkodtatja.

   Törlés
 2. "Tisztaságod nem szorítkozhat arra, hogy elkerüld a bukást, az alkalmat...; nem lehet semmiképpen puszta, hideg és matematikai tagadás.
  – Felismerted, hogy a tisztaság erény, és mint ilyennek növekednie és tökéletesednie kell?
  – Nem elég tehát, hogy önmegtartóztató légy – állapotodnak megfelelően –, hanem tisztának kell lenned, hősi erénnyel." (Josemaría Escrivá)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük, ez nagyon fontos és a poszt szellemiségével összhangban álló kiegészítés!

   Törlés
 3. A szeretet és a kellően mély kapcsolat/intimitás egy örök emberi érték. Aki ennek megléte nélkül veszti szüzességét az - ha nem is lesz "sérült árú" - rosszul teszi és később még sokszor megbánhatja (illetőleg nem éppen hízelgő képet fest róla a többiek előtt). Ezzel teljesen egyetértek.

  A házasság viszont nem több egy kis bürokratikus formaságnál. Nem örök érték hanem csak régi (nagyon sokan nagyon jól elvoltak nélküle). Értem én hogy az érzelmileg és értelmileg kevésbé érett embereknek, a társadalom többségének szüksége van valami szimbólumra mert csak azt értik, de azt sehogy sem értem, hogy a magukat lényeglátóként aposztrofáló konzervatívok (tisztelet a kivételnek) miért ragaszkodnak 10 körömmel egy önmagában teljesen lényegtelen dologhoz. Vajon Ádám és Éva is kötött házasságot?... naugye.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése