10 idézet az egyenlőségről










Egyenlőség nincs, mégis sokat beszélünk róla, mert a forradalmak egyik legfőbb követelése. Egyben magas labda az ellenforradalmároknak. Néhány idézet:


10.

„Minden egyenlőség alapjában véve csak tautológia, amely azt állítja, hogy az egyes (szám) üres doboza egyenlő önmagával. Abban a pillanatban hogy az egyesek minden egyes dobozát megtöltjük egy-egy valóságos dologgal, az egyenlőség elveszíti abszolút igazság jellegét, és a mennyiség kategóriája annak bizonyul, ami valójában, tudniillik statisztikailag valóban jól működő számlálógépnek. Kétszer két atom, két alma vagy két birka valójában sohasem egyenlő négy másikkal, azon egyszerű okból, hogy egyáltalán nem létezik két egymással tökéletesen egyforma atom, alma, juh.” (Konrad Lorenz)

9.

„Egy vakhit rántja újra és újra harcba a radikális baloldaliakat. A tudat, hogy mindent az egyenlőség nevében tettek.” (Roger Scruton)

8.

„Nem gondolod, hogy az egyenlőség, ahogy manapság értelmezik, egyértelmű az igazságtalansággal?” (Szent Josemaría Erscivá)

7.

„Akik megpróbálják egyenlősíteni az embereket, soha nem teszik őket egyenlővé.” (Edmund Burke)

6.

„Az egyenlőtlenség elvi gyűlölete minden lehetséges alakban nem más, mint metafizikai lázadás a Teremtő és teremtmény közötti analógia ellen. Egy szóval nem más, mint Isten gyűlölete.” (Plinio Corrêa de Oliveira)

5.

„A hierarchiák mennyeiek. A pokolban mindenki egyenlő.” (Nicolás Gómez Dávila)


4.

„Az egyenlősített társadalom éppen olyan súlyosan nehezedik az egyénre, az eredetiségre, a sokszínűségre, mint a totalitárius állam.” (Molnár Tamás)

3.

„Az egyenlőtlenség a Gondviselés akarata.” (Plinio Corrêa de Oliveira)

2.

„A különböző értékű emberek közötti egyenlőség egyenlőtlenséggé válik.” (Platón)

1. 

„Az emberek különböző képességekkel születnek. Ha szabadok nem egyenlőek. Ha viszont egyenlőek akkor nem szabadok.” (Alekszandr Szolzsenyicin)


(Colonel válogatása)

Megjegyzések

  1. Ez is erős:

    “Az igazságtalan egyenlőtlenség nem egyenlőséggel, hanem igazságos egyenlőtlenséggel orvosolható.” (Dávila)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Dávilától később egy hosszabb aforizmagyűjteményt is szeretnénk közzétenni. Ez biztos szerepelni fog benne.

      Törlés

Megjegyzés küldése