Átírja a történelmet az orosz bíróság

http://ellenforradalmar.blogspot.hu/2016/09/atirja-tortenelmet-az-orosz-birosag.html
A Szovjetunió is megtámadta 1939-ben Lengyelországot - hangzik az állítás, amiért az orosz Legfelsőbb Bíróság elítélt egy Vladimir Luzgin nevű bloggert. A posztkommunista Oroszország ismét megmutatta rosszabbik énjét.

Lehet vitatkozni azon, hogy miként értékelhető a III. birodalom és a Szovjetunió történelmi szerepe. Különböző politikai preferenciák mentén ki egyiket, ki a másikat tartja a kegyetlenebb mészárosnak. 

A népirtás-versenyben a náciknak nem egészen tizenkét évük volt bizonyítani, míg a szovjeteknek több mint hetven esztendő állt rendelkezésükre. Aligha lehet véletlen, hogy a vörösök sokkalta több emberi életet oltottak ki, de elég visszataszító a halott milliókat zsetonokként tologatni és méricskélni az asztalon.

A nácizmus és a kommunizmus közötti elméleti és gyakorlati hasonlóságokat és különbségeket persze érdemes feltárni, de a végső kérdés nem lehet az, hogy ki a gonoszabb. Maradjunk a tényeknél, hiszen (úgy tűnik) azok sincsenek biztonságban: 

  •  1939 augusztus 23-án megszületett a Molotov–Ribbentrop-paktum, amely a Német Birodalom és a Szovjetunió érdekszféráinak határát jelölte ki Kelet-Európában. A megnemtámadási szerződés jelentette a diplomáciai biztosítékot a németek számára a Lengyelország elleni invázióhoz. 
  • 1939 szeptember 1-én a Német Birodalom megtámadta Lengyelországot. 
  • 1939 szeptember 17-én a Szovjetunió lerohanta a védtelen lengyeleket a megállapodás értelmében előre törve Bug-folyó vonaláig. 

Ezek a közismert tények vitán felül állnak, de úgy tűnik, ha ezt valaki a Szovjetunió szemére meri vetni Oroszországban, akkor azzal a „a nácizmus rehabilitálásának” bűncselekményét meríti ki.

Az orosz Legfelsőbb Bíróság a nürnbergi perre hivatkozva (!) kijelentette, hogy hazugság azt állítani, hogy  a kommunisták és Németország közösen támadták meg Lengyelországot”. Az elítélt blogger egyébként nem is maga fogalmazta meg ezt az állítást, csupán posztolta Vkontakte-profiljával egy ukrán honlap cikkét.

Szigorúan véve tényleg nem együtt rohanta le a két nagyhatalom Lengyelországot, hiszen a szovjetek több, mint két héttel később támadtak, de a bíróság részéről ez szőrszálhasogatás lenne - azt vitatják, hogy egyáltalán megtámadta.

Sergey Andreyev Oroszország lengyelországi nagykövete egy lengyel TV-csatornának azt nyilatkozta, a '39-es támadás nem volt agresszív lépés, a Szovjetunió csupán saját biztonságát védte ezzel.

Ez a kicsit sem elfogult értékelés a hazai antifasizmus felkent apostolára emlékeztetheti az olvasót, Krausz Tamásra, aki Ungváry Krisztiánnal vitatkozva a fél Európát felperzselő, kivéreztető és végigerőszakoló vörös hordákat továbbra is felszabadítókként ünnepeltetné, és aki a Szovjetunió háborús részvételét Katyńostul önvédelemnek és határkiegészítésnek” (!) látja. 
 

(A kommunista történelemhamisításról > itt < írtunk bővebben.)

A vita egyik legnevetségesebb fordulata az volt, amikor Krausz kérdőre vonta partnerét: „Hogyan nevezheti félázsiainak a Szovjetuniót?” Ungváry válaszolt: „úgy, hogy az ország fele Ázsiában van”. „Ez kultúrrasszista végkonklúzió, a humanista emberek erre nem lesznek vevők!” – ellenkezett Krausz.

Hazánkban szerencsére már nem ez a fősodratú álláspont az elfogadott, de mint látjuk az annyit dicsőített posztkommunista Oroszországban igen. 

Ne élvezkedjünk ezen a viszonylag jó helyzeten, hanem tágabb összefüggésben számoljunk le a marxizmus XXI. századi gyümölcseivel, például a ma uralkodó kultúrmarxizmussal.

Megjegyzések