Ferenc pápa a nemzetközi baloldal vezetője?


„A demokraták vereségével az Egyesült Államokban, Ferenc vált a Globális Baloldal vezetőjévé.”
       
A Pápai Államtitkárság vezetője Parolin bíboros elküldte a Szentszék gratulációját Donald Trumpnak, kifejezve reményét, hogy az új elnök hazája szolgálatában és a világbékéért fog dolgozni. Joseph Kurtz Louisville érseke és az amerikai püspöki konferencia elnöke is gratulált a megválasztottnak, azt üzenve neki, hogy kormányozzon minden állampolgár közjava érdekében. Úgy tűnik, a vatikáni diplomácia álláspontját korrigálja vagy mérsékli, mivel Ferenc pápa soha sem rejtette véka alá türelmetlenségét az amerikai elnökjelölttel szemben.
  
Február 18-án a Mexikóból hazafelé tartó repülőjáraton kommentálva Trump az Egyesült Államok és Mexikó közötti falépítési tervét, amivel lassítani kívánja a migrációs hullámot, a pápa a következőt találta mondani: „Az a személy, aki hidak helyett, csak falak építésére gondol, nem keresztény”. Egy Bakuból Rómába tartó másik repülőúton, október 2-án, nem kötelezte el magát abban a kérdésben, hogy melyik jelöltet favorizálja.

Nem számít, mennyire erős fenntartások lehetnek Trumppal szemben, egy katolikus nehezen képzelhet el egyenlő távolságot közte és Hillary Clinton között, aki hivatalosan betette programjába az abortusz masszív átültetését és az LMBT aktivizmust. Hacsak a migrációs invázió elleni önvédelem nem tartható nagyobb bűnnek, mint az abortusz legalizációja és az úgynevezett homoszexuális házasság.

Minden az ehhez hasonló kérdésekben hozott erkölcsi ítéleten túl, az alapvető probléma, ami megosztja a Vatikánt és az új amerikai elnökséget, a politikai rend. A bevándorlás témája ténylegesen, a pontifikátus kezdete óta alapvető sarokköve a bergolioi politikának, ami nem kevésbé konstituál sarokkövet Donald Trump programjában. Ebben a kérdésben a pápai és az elnöki vízió ellentétben áll egymással. Trump megerősíti: „egy nemzet határok nélkül nem nemzet, ahogy egy ország törvények nélkül nem ország.”
                   
Tekintettel arra, hogy Ferenc pápa számára, a korlátlan számú migráns befogadása szinte már egy teológiai terület. Ha Trump saját tervével megy tovább, akkor nemcsak lefékezi a hazájában a Kennedy éra óta uralkodó multikulturalizmust, hanem egy elmaradhatatlan lökést ad a jobboldali pártoknak és „azoknak, akik ezzel azonosulnak”. Az elkövetkező napokban és hónapokban választások lesznek Ausztriában, Hollandiában, Franciaországban és Németországban.

- Clinton veresége után Ferenc maradt az egyetlen hivatkozási pont a nemzetközi baloldalnak, 
amely jelenleg vezetőt keres. 
                 
November 5-én a harmadik világkongresszus az úgynevezett „népmozgalmak” öt kontinens forradalmi agitátorai jelenlétében, Ferenc pápa a Vatikánban kijelentette, hogy a „A ti siralmaitok, az enyémek is.” De ez az ellenkezés siralma, ami felvetődött a VI. Pál teremben sajnos, ideológiai fanatizmussal és az erőszakra való buzdítással jellemezhető. 

A trendvonal világos. Az utolsó dél-amerikai útján, Ferenc kinyilvánította szimpátiáját a bolíviai és ecuadori elnökök felé, és október 24-én személyes audiencián fogadta és támogatásáról biztosította a venezuelai elnököt Nicolas Maduro Morost a Vatikánban, aki szintén szélsőbaloldali. Elismerő szavakat azonban nem kapott, a perui elnök, Pedro Paplo Kuczynski, aki október 21-én a Kamara és Szenátus tagjai előtt, fölajánlotta hazáját Jézus Szentséges Szívének és Mária Szeplőtelen Szívének.

Ha egy pillanatra a politikán kívül maradunk, mennyire illő lenne, ha a pápa és a világ püspökei egyesítenék erőfeszítéseiket egy ehhez hasonló vallási cselekedetben, a régóta várt Oroszország Mára Szeplőtelen Szívének való felajánlásával a 2017-es fatimai centenárium alkalmából, ami véletlenül egybeesik az velejéig gonosz októberi szocialista forradaloméval.


Roberto de Mattei
Corrispodenza Romana
November 11, 2016

Megjegyzések

  1. Személy szerint arra hajlok, hogy a szekularizmussal ellentétben a politikában is elfogadjam a katolicizmust, mint tényezőt. Tehát nem lenne fenntartásom azzal szemben, hogy az egyház politizál és táradalmi célokat is kitűz, de Ferenc politikájával annyira nem értek egyet, annyira a másik oldalon áll, hogy ezt nehezen egyeztetem össze a katolikus hitemmel és a Rómához való viszonnyal. Ferenc szerintem rossz oldalon áll a politikában. Katolikusként ezt hogyan lehet kezelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ferenc pápa egyházfősége és az ebből fakadó katolikus kötelezettségek nem érintik a politikai azonosulást.

      Ferenc pápa politikai lépései szélsőbaloldali szemléletmódot tükröznek. Azoknak tesz gesztusokat, akik ha tehetnék áttaposnának rajta. A migráció kérdésében a pápa könnyen sodorja veszélybe felelőtlen kijelentésekkel Európát, hiszen a harmadik világ katolikusaira épít.

      Úgy véljük, hogy a jelenlegi vatikáni politika veszélyes és káros. Mielőbbi irányváltásra van szükség az Egyház érdekében.

      Törlés
    2. Igen, ha tehetnék. De nem tehetik meg. Csak szeretnék. Csak csikorog a foguk a sziklán.

      Ha Vendee lázadóinak, ha az Alcazar védőinek az elhivatottsága bennünk is megvolna, Sorosék világgá szaladnának.

      Törlés
  2. Hát inkább legyen Ferenc pápa a baloldal szellemi vezére, mint a Soros.

    A harmadik világ katolikusai lehetnek egyszer a jövő, ha a mi civilizációnk porrá omlik a bűnök - és ideológiájuk: a liberalizmus - súlya alatt.

    Ezért, habár a pápa egyes kijelentéseit és tetteit én bizony... nem a legjobbnak látom, meghajlok a tekintélye súlya alatt - de attól még azt teszem és azt mondom, amit a saját legjobb lelkiismeretem diktál.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése