Ünnepelni tudni kell

http://ellenforradalmar.blogspot.hu/2015/12/unnepelni-tudni-kell.html



Az alkohol ma már szinte mindenhol ott van, így a vele kapcsolatos emberi viszonyulás korunkban gyökeresen megváltozott. Az ital, szinte korlátlan elérhetősége miatt egyre inkább elveszíti kulturális kontextusát, valódi szerepét és a puszta önelvesztés eszköze lesz... Nem kell, hogy így legyen!


Péntek esténként hétről hétre az utcákat megtöltik az öntudatlanul tántorgó részegek. Elsősorban a fiatalság képviselteti magát, de minden korosztály kiveszi a részét a kiadós ivásból, amely már elveszítette a funkcióját. Az alkohol többé nem az önfeledt, közösségi szórakozás és az együttlét fényét emelő "eszköz", hanem egyszerűen tudatmódosító szer: a cél az öntudatlanság elérése, a gátlásoktól való megszabadulás.

Nem fogunk itt egészségügyi érvekkel előhozakodni, minket nem ez érdekel. Természetesen az önpusztítás bűn, ennek erkölcsi hozadékával számolni kell, de kár is lenne sorolni az orvostudomány alkohollal szembeni aggályait. Nem ebből a perspektívából szemléljük a kérdést.

A probléma a hozzáállással van: Az önkontroll, az ö n u r a l o m szándékos elvetése, a szellemi képességek szétszórása kiszolgáltatottságot és méltatlan helyzetet eredményez. A részeg olyan alantas gazságok elkövetésére képes, amelyeket józan állapotában megvet és elutasít. A részegség kultusza ami meghatározza a fiatalságot ezért vészterhes. Skizofrén állapotot eredményez, amelyben megvetendő és állatias ösztönöknek hódoló énjük, és józan valójuk egymástól elválik. 

 Nincs szomorúbb látvány azoknál az embereknél akik sorozatos és rutinszerű kicsapongásaik okán már szinte semmiért sem lennének képesek megvetni magukat. Elveszítik emberi méltóságukat. A konzervatív ember éppen ezért a mértéktelen ivást  elutasítja. Elemi erővel tör föl belőle az ellenszenv az önfeladás eksztatikus őrületével szemben. A mértéktelen és öncélú részegeskedés összeegyeztethetetlen a konzervatív értékrenddel. 
 

Az önkívületben végbevitt megalázó cselekedetekből a közösség összekacsintva csinál erényt. Az alkohol fölszabadítva a társaság tagjaiban lévő állatot létrehoz egy mélységesen alantas szolidaritást és csordaösztönt. Ezt nevezik az alkohol közösségformáló erejének. Nem baj, ha valaki az élet más területén nem áll helyt, a kocsmákban és házibulikban bőségesen kompenzálhatja ezt a hiányosságot: az alkohol mértéktelen fogyasztása a legfőbb erény. Azokat a társaságokat, amelyeket ez a tudat köt egybe érdemes elhagyni. A Szentírás igen kemény szavakkal szólít föl erre: "Ne érintkezzetek azzal, akit testvérnek hívnak, de kicsapongó, kapzsi, bálványimádó, átkozódó, részeges vagy rabló. Az ilyennel ne is étkezzetek együtt." (1Kor 5,11) Érdemes a részegség, önelhagyás és önpusztítás világának hátat fordítani és elindulni a felelősséggel teli és mégis sokkal valóságosabb örömök felé. Az alkohol itt egész más szerepet játszik, ugyanis bejön a képbe egy manapság igen csekély népszerűségnek örvendő emberi magatartásforma: a m é r t é k l e t e s s é g.

A mértékletesség az az erkölcsi erény, amely mérsékli az élvezetek vonzását, és készségessé tesz a kiegyensúlyozottságra a teremtett javak használatában. Biztosítja az akarat uralmát az ösztönök fölött, és a tisztesség határai között tartja a vágyakat. A mértékletes ember érzéki vágyait a jóhoz rendezi, józanul tesz különbséget, és nem erejét követi, hogy szívének ösztönös vágyai szerint cselekedjék. 

Az akarat uralmának megőrzése az ösztönök fölött... Ha ez megvalósul, az alkohol átok helyett áldássá válik. Igen, azzá. Távol álljon tőlünk a puritanizmus szelleme. "Mint az élet vize, olyan a bor annak, aki mértékletes a bor ivásában. Mi az élet annak, aki bort nem ihat? Az ember örömére teremtetett a bor a világ kezdetétől. A bor vidámság és öröm a szívnek, ha  kellő időben s megfontoltan isszák. Ha mértéktelenül, szenvedéllyel és mohón isszák, csak keserűség a bor a lélek számára." (Sir 31.27-29)


Ünnepelni tudni kell. 

Lehet szeszes itallal emelni egy együttlét fényét. Lehet feloldani a hétköznapok borúját, szürkeségét, a fölösleges gátlásokat. Az emberi minőség azonban nem abban mutatkozik meg, hogy ki milyen mértéktelenséget, hanem milyen mértékletességet képes tanúsítani. A társaság iránti tisztelet is így fejeződik ki. Egész más életminőséghez vezet az, ha nem hányásban fetrengve adják ki ifjonti erejüket a szórakozók, hanem a jókedv és a józanság egységét megőrizve minőségi együttlétet tudnak megvalósítani.
 

Hol a határ? Teszi föl mindenki a jogos kérdést, amire nehéz választ adni, hiszen ez részben egyénfüggő is... Egy támpontot mégis szeretnénk adni a kedves olvasónak, és itt elsősorban a férfiakhoz szólunk:

Ha a társaság egy hölgytagját méltóképpen és biztonságban nem tudjuk hazakísérni, akkor már bőven elveszítettük a mértéket. Ez a legkritikusabb határ, amit soha nem szabad átlépni: a védelmet és az együttlét alapvető méltóságát meg kell tudnunk adni. 

Ellenforradalmárként a társadalom minden válságjelenségével szemben felelősségünk van: a kultúra és az élet minden területét valódi minőséggel akarjuk megtölteni. Ne feledjük: az alkoholfogyasztásnak van kultúrája. Itt a szilveszter, tegyünk egy próbát: ünnepeljünk úgy, ahogy az elveink diktálják.


Megjegyzések

  1. Szeretnék gratulálni az egész bloghoz! Ez igen, már rég vártuk ezt a hangot és most íme itt van! Tiszta konzervatív eszmeiség! Ez kell, de nagyon a net világában is!! Az alkoholról egy-két gondolat. Semmi szükség rá! Ez a teljes igazság! A józanság mámora - nos ezt is tanulni kell. Miért kell egy ünnepet elrontani. Emlékszem az egyik trianoni gyásznapon egyszer csak megérkeztek a magukat jobboldalinak tartó - valójában baloldaliak. (ellen - baloldaliak) Részegen bömbölték a gyönyörű Székely himnuszt! Ez őrület! Ezt nem szabad. Az igazi jobboldali - mivel hívő katolikus - így nem fogyaszt alkoholt , pláne nem annyit , hogy ettől a legszebb isteni ajándékot a józanságot elveszítse!
    A józanság részegsége ez és csak ez lehet mottója az ISTEN KIRÁLY HAZA eszmét vallónak!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az elismerést!

      Nagyon fontos, hogy a konzervatív jobboldali politikai beállítottság együtt járjon egy kulturális attitűddel, egy valódi konzervatív életstílussal. Történelmi vallási és politikai témák mellett ezt próbáljuk ezen a blogon megcélozni.

      Törlés

Megjegyzés küldése