Filmajánló - Downton Abbey

Egy brit arisztokrata család élete köré szövődő történet bontakozik ki a sorozatban. A hierarchiától és arisztokratikus légkörtől áthatott világgal való szembesülés a nézőben a puszta nosztalgiánál messzebbre is vezethet a régi értékek újra-felfedezése felé.
   

A Downton Abbey angol-amerikai kosztümös dráma, Julian Fellowes alkotása. 


A sorozat kitalált helyszínen játszódik, Yorkshire-ben egy Downton Abbey nevű nemesi birtokon. A brit és európai történelem eseményeit az arisztokrata család mindennapjain keresztül mutatja meg a nézőnek. A cselekmény 1912-ben, a Titanic elsüllyedése utáni napon veszi kezdetét, és az első évad az első világháború lezárultáig kíséri a történelmi szálat. 


Öt évadon át a történelmi tendenciák és sorsfordító események személyes átélése tárul a néző elé. A bemutatott személyiségek, világnézetek, erkölcsi felfogások, életszemléletek, jellemek rendkívül kidolgozott szövedékében találkozunk a kommunizmussal, patriotizmussal, egalitarianizmussal, arisztokratizmussal, erkölcsi fertővel és erkölcsi tartással, lealacsonyodással és arisztokratikus kultúrával. Miközben egy kastély mindennapjairól nézünk filmet, az apró rezdülésekben nagyívű történelmi tendenciák adnak hírt magukról.




A jól kihangsúlyozott szituációk és részletgazdag világ nem csupán a filmélmény miatt érdemes a megtekintésre, hanem azért is, mert a sorozat lépten-nyomon az események során különböző jól meghatározható értékeket domborít ki. Köztudomású, hogy ritka manapság az ilyen film.

Bevezetés a film hangulatába.

Megjegyzések

  1. Valóban nagyon jó és értékes film , mindenkinek ajánlom!
    Elegancia , tartás, emberség és normális hierarchia. Erről (is) szól !
    Minden konzervatív társamat buzdítom: Nézze meg!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése