Hova vezetnek az összeesküvés-elméletek?


Egyesek számára az egész történelem, de legalábbis az újkori történelem egy hatalmas összeesküvésként értelmezhető. Ez a felfogás alapvetően káros.

Ha nem értek egyet ezzel, akkor írhattam volna azt is, hogy az összeesküvés-elméletek nem igazak, de inkább azt tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy károsak. Lássuk, miért:

A történelmi folyamatok, politikai és kulturális változások összetettsége még a képzett történészek számára is óriási kihívást jelent. Ha megkérdezünk egy történészt, hogy miért történt Trianon, akkor a francia külpolitika irányelveiről, a Monarchia nemzetiségi viszonyairól, a Tanácsköztáraságról és sok más haszontalan dologról kezd el fecsegni, ahelyett, hogy tisztességesen bevallaná, amit olyan sokan hallanának szívesen: a szabadkőművesek, zsidók, stb. kitervelték és véghezvitték... 

A világunk roppant összetett és még egy intelligens ember számára is befogadhatatlan mindaz a tudáshalmaz, ami a megértéséhez szükséges lenne. Van, aki azzal küszöböli ki ezt a problémát, hogy mindent leegyszerűsít magának. Egyetlen értelmezési keretet állít fel: egy okra vezethető vissza MINDEN. Ahol elmélete logikátlan ott ködösít, titokzatoskodik, és azzal vádolja az ellene érvelőket, hogy éppen azzal támasztják alá az igazát, hogy érvelnek ellene. 

Aki így tesz, azt közkeletűen konteósnak hívjuk, vagyis olyannak, aki összeesküvéselméletekre alapozza a világképét.


A konteós szerint illúzióban élünk és csak ő van tisztában ezzel a kiábrándító helyzettel - mindenki más súlyos tévedésben él, vagy behódolt a "rendszernek". 

Az összeesküvés-hívők nem vágnak bele semmibe, nincsenek kreatív gondolataik és cinikus passzivitásban várják a világvégét. Meg vannak győződve róla, hogy a politika bizonyos érdekcsoportok bábjátéka, és nekik semmi keresnivalójuk benne.  

Személyes kudarcaikat rendre becsületességükkel magyarázzák, vagyis azzal, hogy nem hódoltak be a "világkormánynak". Az összeesküvéselmélet-gyártás a mentegetődzés egy komplex formája. A konteós ember megideologizálja saját tehetetlenségét, passzivitását és minden rossz okát egy ismeretlen, idegen erőben jelöli meg. Saját felelősségéről és lehetőségeiről nem gondolkodik, mert a "háttérerőkkel" szembeni tehetetlenség tudata túlságosan lefoglalja

Nincsenek hát összeesküvések? 

Hogyne lennének. Csak kicsit túl vannak értékelve, és amíg velük vagyunk elfoglalva, nem foglalkozunk saját életünkkel és a valósággal sem. 



Mindegy, hogy szabadkőművesek, zsidók, oroszok, amerikaiak, jezsuiták vagy ufók ezek a "háttérerők", a lényeg a kiszolgáltatottság. "Mindenre rátették a kezüket", "ők irányítanak minket"... Ez végzetesen téves destruktív gondolkodásmód.

Mi az igazság?

A valóság bizonyos szempontból kiábrándítóbb a konteónál. Nem egy titkos társaság mesterkedése áll minden mögött, hanem ezer meg ezer politikai, vallási, üzleti, ideológiai csoport végtelenül komplex játéka. Lobbik, baráti társaságok, kormányok, pénzügyi körök, klubok, pártok, egyházak, családok, intézmények... És még nem is ereszkedtünk le az egyének szintjére! Megannyi széttartó motiváció, és célkitűzés, összefüggéstelennek látszó kusza viszonyok. 

Két lehetőségünk van ezzel az elviselhetetlen komplexitással szemben: vagy kitalálunk magunknak egy konteós világmagyarázatot mindenre, vagy a bonyolultság és egyszerűség közti egyensúlyt keressük és bonyolultabb okszövedéket fejtünk fel a tények hátterében. Ez utóbbi több energiát és tanulást igényel, de csak ez vezet valahova. 

A konteózás a politikai inkompetencia biztos jele. 


Ebből nem gyógyulnak ki csak úgy az emberek, ezért ha bármilyen közéleti cél mentén szervezkedünk, az így gondolkodó személyektől feltétlenül tartsunk távolságot. Ne próbáljuk meggyőzni őket arról, hogy kedvenc háttérerejükön kívül még hihetetlenül sok rivális politikai erő határozza meg a világ hatalmi dinamikáját. Ha komolyan gondoljuk a céljainkat, akkor a konteóssal ne lépjünk politikai szövetségre.

Írta: Colonnello Mathieu

Megjegyzések

  1. Az emberiség mindig a kifogások keresésében lesz a legkreatívabb.
    "Azért nem teremtek semmi értéket életemben, mert..." Mindegy mi az indoklás.
    Köszönet a cikkért!

    VálaszTörlés
  2. Alapvető logikai hibát tartalmaz az elmélet.

    VálaszTörlés
  3. Akár tetszik a cikk szerzőjének, akár nem, de az említett csoportok rátették a kezüket nagyjából mindenre. Másoknak is elmondtam már, ha én alakítok egy csoportot, amelynek az a célkitűzése, hogy uralkodjon, és ezen kívül semmi mást ne csináljon, akkor ezt terveszerűen fogom végrehajtani, felhasználva az esetleges "véletleneket". Amikor a hatalmat megszereztem, akár csak egy kis területen, ott azt őrizni fogom, pláne, ha ez a célom. Nem fogok senkit odaengedni, aki nem az én célomat szolgálja. A politika hatványozottan ez a terület. Teljesen logikus és természetes viselkedés a hatalmat gyakorlók részéről, hogy az új elképzelésekkel érkezőket szűri, puhítja, míg meg nem állapítja, hogy hasznára van vagy ellenére. Ha hasznára használja, ha ellenére kiszorítja. És persze ezt nem veri nagy dobra. Ennyi az összeesküvés. Ebben hinni, erről tudni, ezt tapasztalni nem káros. Bölcsebb tettekre ösztönöz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szerzőnek igaza van abban, hogy tényleg nagyon túlértékeltek az összeesküvések.

      Le van írva, hogy léteznek (nyilvánaló), de az amit konteózásnak hívnak az tényleg egy nagyon primitív leegyszerűsítése a dolgoknak.

      Törlés
  4. Az azbeszt-összeesküvés Az azbeszt (magyarul: foszkő) nagyon sokáig szerepelt a kedvenc építőanyagok között: alapanyagául szolgált vízvezeték-idomoknak és habarcsnak, készült belőle fékbetét és kárpitanyag, tetőfedési anyag és kazánszigetelés egyaránt, de sav- és lúgállósága miatt a vegyipar is előszeretettel használta. Az első komolyabb kérdő- (azaz inkább felkiáltó)jelek már a huszadik század harmincas éveiben felmerültek vele kapcsolatban, ugyanis ekkoriban jöttek rá, hogy bizonyos légzőszervi és daganatos megbetegedések sokkal nagyobb arányban bukkannak fel az azbeszttel dolgozók között, mint a referenciacsoportokban. Az orvostársadalom hiába jelezte a problémákat, a kormányok (az azbesztgyártók és -bányászók nyomására) csak legyintettek a dologra, gyakran lehülyézve és nevetségessé téve azokat, akik riadót fújtak. A nyolcvanas évek közepéig, vagyis jó ötven évet kellett várni, amíg fehéren-feketén kiderült, hogy a kormányzati-ipari azbeszt-összeesküvést szimatolók nem futóbolondok, hanem ők mérték fel helyesen a veszélyt, s a különböző államok ettől az időponttól kezdve kezdték különösen veszélyes anyagként kezelni a foszkövet. http://konteo.blogrepublik.eu/2013/06/09/konteonak-indult/

    VálaszTörlés
  5. A legidegesítőbb betegsége a jobboldalnak, hogy mindenben összeesküvéseket keres. Főleg a nemzetiradikálisok képtelenek élni konteózás nélkül. Pedig nem áll jól nekik sem.

    VálaszTörlés
  6. "Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja" - tartja a közmondás. A legtöbb összeesküvés-elméletnek van valami valóságalapja. Csak le kell róla hámozni a sok rárakódott legendát, fikciót. Az "összeesküvés-elmélet", a "konteó", balliberális körökben mára már olyan szitokszó és címke lett, mint annak idején a "reakciós", "revizionista", vagy éppen az "ellenforradalmi, imperialista bellítottságú", "fasiszta", stb., melyekkel a kommunista rendszer vélt vagy valós ellenségeit illették.
    Pl. egy vallási fórumon ki mertem jelenteni, hogy szerintem az Iszlám Állam, abban a formában, ahogy azt a sajtó beállítja, nem létezik, s hogy ezeket a terroristákat valójában a New York - Tel Aviv tengely pénzeli. Abban a pillanatban pergőtűzként zúdult a "konteós"-ozás :-)
    Ugyanígy jártam egy tanulmányommal, amely azt a kérdést boncolgatta, hogy az 1950-es évek után milyen formában működtek tovább az ÁVH-s vallatószobák és a kényszermunkatáborok (elmegyógyintézeti áramsokkolások, a hadsereg termelőalakulatai, stb.). Na, erre is jött a konteózás :-)
    Szintén érdekes jelenség, amikor egy kipattanó összeesküvés-elméletet úgy akarnak semlegesíteni, hogy "túlpumpálják", hogy a csapból is az follyon, s így váljon unalmassá, vagy mindenféle fikcióval keverik, hogy végül az egész nevetségessé váljon.
    Nagyon kifinomult módszerek ezek.
    Üdv.:
    fabéla

    VálaszTörlés
  7. Nagyon káros azt sugalmazni,hogy nem léteznek összeesküvések a totális hatalom megszerzésére. Az utóbbi századok komplett történelme erről szól! Pesze könnyű valami ál demokrtikus mese mögé bújni,és hinni az államszervezetben,meg a "nemzetközi" szervezetekben! Ezek a nemzetközi szervezetek, a globalizmus zászlója alatt,vaójában egy világdiktatúra kiépítésén fáradoznak. A sok véres háború,és milliók halála,népvándorlások,mind ennek a törekvésnek tudhatóak be. Persze,aki hülyeségen szereze a diplomáját,köröm szakadtáig fog ragaszkodni ahhoz az állásponthoz,amit a fejébe programoztak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése